Yhteistyön rakentaminen hankkeessa organisaatiokumppaneiden välille. Kokemuksia Adelante-projektista.

Yhteistyön rakentaminen kansainvälisen rekrytoinnin hankkeessa on monipuolinen rakennelma. En aloittaessani oikeasti tiennyt kuinka laaja ja monipuolinen organisaatiokumppaneiden ammattilaisryhmä tästä muodostuu, enkä taida vieläkään tietää. Työperäinen maahanmuutto tarvitsee kumppaneita, joilla on selkeä näkemys rekrytointitarpeistaan, laadukkaasta kielikoulutuksesta, talousasioista, hankinnoista, hyvästä työyhteisöstä, ammattitaidon ja –identiteetin merkityksestä, kotouttamisen merkityksestä, ihmisyydestä ja inhimillisyydestä.

 

Organisaatiokumppaneita löytyy kun kaikki tietävät tarpeensa ja tunnistavat ne kumppanit, joiden kanssa rakentaminen onnistuu. Projekti on aina yhteistyötä. Talo metafora tulee mieleen organisaatiokumppanuuden tarkastelussa. Adelante -projektissa on ollut suunnitteluvaiheessa hyvät arkkitehdit. He ovat yhdessä tienneet, että talo tarvitaan ja osanneet hahmotella mitä kaikkea siihen liittyy. Organisaatiokumppanit ovat niitä, jotka ovat luonnollisessa yhteydessä projektiin. He eivät ole talkooporukkaa, jotka ovat vahingossa eksyneet työmaalle. He ovat talkooporukkaa, joka tietää, että tästä on meidän organisaatiolle hyötyä. On mukava olla rakentamassa, kun on yhteinen tavoite. Välillä piirustuksia tarkennetaan ja taas jatketaan rakentamista. Porukkaan on palkattu yksi sekatyömies, projektipäällikkö, joka jakaa tietoa eri yhteistyön vaiheissa, kannustaa osallistumaan talkoisiin, kertoo missä mennään, mitä saatiin aikaiseksi, miten edetään seuraavaksi ja millaista oli perustusten kaivaminen. Talkooporukan osaaminen tulee paremmin hyödynnettyä, kun perustukset ovat valmiina ja alkaa talon rakentaminen. Talkooporukalla on paljon muitakin töitä. Kukaan porukasta ei kaipaa projektia ajankuluksi, vaan kaikki haluavat talkoista hyötyä organisaatioiden arkeen. Saavuttaa yhdessä tavoitteita.

 

Organisaatiokumppanit tekevät projekteista totta. He kuljettavat hyvät käytännöt eteenpäin ja saavat ne elämään. Ne auttavat välttämään aikaisempia virheitä ja oivaltamaan uusista. Projektin toteuttamisessa hierarkiat ovat matalia. Tavoitteena on löytää toimintamalleja, jotka toimivat tai joita kannattaa välttää. Organisaatiokumppanuus on luotu tilanteisiin, joista selviää vain yhdessä tekemällä.

Katselukerrat: 205

Kommentoi

Sinun tulee olla Länsi-Suomen Helmet:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Länsi-Suomen Helmet

Kommentoinut Johanna Lammela 18. kesäkuu 2013 klo 06:34

Talkooporukkaan laskisin mukaan koko verkoston. Siihen LSHelmet vaikuttaa omalta osaltaan. Verkostoja syntyy työnantajien, joita tässä projektissa on seitsemän ja heidän osaavat ammattilaiset, muiden vastaavien projektien tai vaikkapa täältä LSHelmetin kautta. Kaikki nämä mukaan laskien arvioisin, että noin 50 ihmistä tiedostaen tai tietämättään ovat vaikuttaneet projektiin. Usein se on vain jonkun kertomamielipide, joka voi olla se riittävä sysäys tai sitten yhteinen kokemus molemmin puolisesta osaamisen jakamisesta. "Värväämistä" on osallistuminen työpajoihin, seminaareihin ja ennen kaikkea olemalla läsnä. Kuuntelemalla ja osallistumalla keskusteluun. Yleensä motivoituminen tapahtuu kuin luonnostaan, kohtaamiset herättävät ajatuksia ja niistä tekoja.

Kommentoinut Kati Keronen 18. kesäkuu 2013 klo 05:38

Kiitos hyvästä postauksetasti, Johanna! Kuinka iso talkooporukka projektitalon rakentamisessa tällä hetkellä on ja millä välineillä pidät heidät ajantasalla projektin kulusta. Lisäksi olisi kiinnostavaa kuulla, miten "värväät" uusia motivoituneita henkilöitä mukaan, eli miten he huomaavat talkootyön olevan itselleen kannattavaa?

© 2020   Luonut:   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot