”Vältä vaaraa uhmailemasta, sääntöjä seuraa vaan.” Lasten liikennelaulun sanat nousivat mieleeni vuosikymmenten takaa, kun taas kuulin silloin tällöin esitettävän väitteen, että hanketoiminnasta on sääntöviidakon myötä karsittu kaikki riskinotto. Onko niin?

Suomen saamat rakennerahastoeurot ovat olleet hupeneva luonnonvara. Vipuvoimaa tavoitellaan entistä pienemmällä määrällä EAKR- ja ESR-tukea. Kestävää kasvua halutaan Eurooppa 2020 -ohjelman hengessä rakentaa mm. uusien innovaatioiden ja vähähiilisten ratkaisujen kautta.

Euroopan unioni, työ- ja elinkeinoministeriö ja välittävät toimielimet asettavat tavoitteet, sparraavat ja myöntävät taloudellista tukea hankkeiden toteuttamiseen. Tuloksentekijöitä ovat hankkeet ja niiden toteuttajat.

Rahoittajien tehtävä on tunnistaa hanke-ehdotusten joukosta ne, joilla on suurin kehittämispotentiaali. Työkalut, joita tässä arvioinnissa käytetään, ovat julkisia. Kytösaaren Jouni kirjoitti aiemmin blogissa hankkeiden yleisistä valintaperusteista. Eräs niistä kuuluu näin: ”Hankkeella on tunnistettuun tarpeeseen pohjautuva hankkeen etenemisen tarkastelun mahdollistava tavoitteellinen ja konkreettinen suunnitelma.”

Harvinaista ei ole, että arvioija toteaa suunnittelun jääneen puolitiehen. Vastaväitteet kuuluvat,  etteihän kaikkea voi tietää etukäteen. Maailma ja maakunta muuttuvat vuodessa, kolmessa vielä enemmän. Hankkeen suunnitelmaan on jätettävä liikkumatilaa. Joskus suuntaa kannattaa vaihtaa kokonaan. Pitää paikkansa.

Joka kiveä ei tarvitse suunnitteluvaiheessa kääntää, mutta rahoittaja on vakuutettava siitä, että uudisraivaaja tietää, mitä on tekemässä. Kokeilukulttuuri ja pilotointi, oppiminen välillä epäonnistumistenkin kautta istuvat mainiosti hankemaailmaan, vaikka se kovin säännelty onkin.

Kannustamme riskinottoon. Kannustamme tekemään toisin kuin ennen. Hankesuunnitelmaa Euraan kirjaava joutuu vastaamaan kysymykseen ”minkälaisia riskejä hankkeen toteuttamiseen liittyy ja miten riskejä hallitaan”. Jo lähtökohtakin siis on, että riskejä on. Jollei niitä tunnista, ei joko ole miettinyt hankkeen toimintakenttää perusteellisesti tai sitten hankkeessa ei ole kyse siitä, mistä pitäisi: uuden luomisesta, tavallisesta poikkeavasta.

EAKR-  ja ESR-hankkeiden hakuaika on parhaillaan käynnissä Länsi-Suomessa. Saa olla rohkea.

 

Katselukerrat: 144

Kommentoi

Sinun tulee olla Länsi-Suomen Helmet:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Länsi-Suomen Helmet

© 2020   Luonut:   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot