Kevätkylvö-seminaari järjestetään tällä kertaa Seinäjoen Framilla 22.5.13-23.5.13.

Ilmoittautumaan pääset sähköisellä ilmoittautumislomakkeella

Reaaliaikaista tietoa

 

  • 15.4.13 Kevätkylvö julkaisi ensimmäisen bloginsa:
Kevätkylvö-blogin 1. kirjoitus julkaistu! Pauli Talvitie, Etelä-Pohjanmaan MYR:n puheenjohtaja: "Kun valmistelemme uusia ohjelmia ja sopimuksia, tärkeintä on rakentaa eheää kokonaisuutta." Oletko samaa mieltä?
 
 

Ovatko kilpailukykypolitiikka ja koheesiopolitiikka ristiriidassa keskenään


Kirjoittaja: Pauli Talvitie, Etelä-Pohjanmaan MYR:n puheenjohtaja

EU:n koheesiopolitiikalla pyritään tasaamaan alueellisia kehityseroja ja edistämään sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Samoihin päämääriin on pyritty kansallisesti aluekehityspolitiikalla.

Kummassakin tapauksessa on nähty tasaisen kehittyneisyyden antavan parhaan hyödyn yhteiskunnan kokonaisedun kannalta.

Euroopan talouskriisi on asettanut meidät kovan haasteen eteen globaalissa kilpailussa. Tähän pyritään vastaamaan kilpailukykypolitiikalla.

Välineiksi on valittu metropoli- ja kaupunkipolitiikka. Tavoitteena on vahvistaa kaupunkiseutujen kilpailukykyä sekä elinvoimaa. Välineinä ovat muun muassa INKA- ohjelma ja kaupunkisopimukset. Ne tukevat kasvua ja keskittymistä.

Äkkiä näyttää, että edellä mainitussa on ristiriita. Jos tasainen kehitys on yhteiskunnan kannalta edullisinta, tuntuu kaupunkiseutujen voimakas tukeminen väärältä valinnalta. Jos taas onni tulee voimakkaista kasvukeskuksista, niin koheesiopolitiikka on aina ollut turhaa.

Ristiriitaa ei kuitenkaan ole. Oleellista on kasvu ja tasapainoinen kehitys. Kaikilla edellä mainituilla politiikoilla on siinä omat roolinsa.

Ihmisyhteisöä ja sen toimintaa on helppo ymmärtää vertaamalla sitä omaan kehoomme. Siinä kaupunkiseudut ovat kehittyneitä elimiä kuten aivot ja sydän. Alueet taas edustavat muuta kehoa, kuten raajoja ja tukirankaa. Koheesiopolitiikan rooli on kytkeä nämä toisiinsa ja edistää niiden keskinäistä vuorovaikutusta. Kilpailukykypolitiikan taas vahvistaa aivoja ja sydäntä.

Kun valmistelemme uusia ohjelmia ja sopimuksia, tärkeintä on rakentaa eheää kokonaisuutta. Minkään intressin ei pidä mennä liiaksi toisen edelle.

Pauli Talvitie

Kilpailukykyä sekä kehon kokonaisvaltaista toimivuutta voi kokeilla myös suksilla kuten kirjoittaja kuvassa.

 

Blogin alkuperäiselle sivulle pääset klikkaamalla tätä.

 

Blogia voit kommentoida joko sen alkuperäisellä sijainnissa tai tämän blogikirjoituksen alla olevaan kommenttikohtaan.

Katselukerrat: 157

Kommentoi

Sinun tulee olla Länsi-Suomen Helmet:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Länsi-Suomen Helmet

© 2021   Luonut:   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot